Cursus splitsen

Zoveel boten, zoveel touwen maar toch hebben al die boten 1 ding met elkaar gemeen… Ze moeten allemaal aangelegd worden met landvasten.

Splitsen is een manier om zonder te knopen een oog of een eind aan een touw te maken zonder veel aan breeksterkte te verliezen. Met een knoop verliest touw namelijk al snel een groot gedeelte (soms zelfs meer dan de helft!) van zijn treksterkte/breeksterkte en een goede splits voorkomt dit.

De ‘Cursus Splitsen’ geef ik meestal op verenigingen tijdens de maanden dat er door de meesten onder ons een stuk minder gevaren wordt. Het is leuk en leerzaam maar ook gezellig om met elkaar een paar uur te leren splitsen in 3-strengs-lijnen.

Ik begin de ‘Cursus Splitsen’ altijd met eerst wat uitleg over de diverse soorten touw en waarvoor het wordt gebruikt. Hierna begrijpt iedereen dat ‘die oude val die wel dienst kan doen als landvast’ eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee is. Daarnaast wordt geleerd welke soorten touw je het beste in de haven kunt gebruiken om de boot mee af te meren en welke beter geschikt zijn voor onderweg. Na een kort stukje theorie gaan we aan de slag en leer ik hoe een oogsplits en een eindsplits worden gemaakt en hoe een puntkous kan worden ingesplitst. Na afloop is iedereen in staat zijn of haar schip van vaste, op maat gemaakte landvasten te voorzien.

Buiten het grote gemak tijdens het vaarseizoen, zijn op maat gemaakte landvasten kostenbesparend en geeft het een hoop rust wanneer het weer eens stormt. Ook voor de havenmeesters is het natuurlijk fijn wanneer zij minder werk/zorgen hebben tijdens stormen (zoeken naar beschikbare touwen om provisorisch landvasten bij te zetten) en hierdoor minder schades ontstaan door doorgesleten touwen.

Kortom, spreekt dit u aan, leg het eens voor aan de activiteitencommissie binnen uw vereniging of neem alvast contact met mij op om te vragen naar mijn beschikbaarheid.

Tijdens de cursus zorg ik zelf voor de presentatiemiddelen. Ik reken een onkostenvergoeding van € 350,- incl. BTW en exclusief reiskosten van € 0,30 per kilometer vanaf Heinkenszand (Zeeland). In de onkostenvergoeding zijn inbegrepen 30 exemplaren syllabus en 30 sets splitsmateriaal.

Bootjesenzo, van ontzorgen tot zorgeloos varen!